Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Nordenskiöld Land tirsdag 26.04.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i terrengformasjoner som har samlet fokksnø. Noen få steder kan kantkornet snø påvirkes og føre til større skred.

Skredfarevurdering

Det vil være færre steder det er mulig å påvirke den ferskeste fokksnøen, men det kan være mulig for skiløpere i enkelte heng.
Væromslaget fra mildere vårvær forrige uke til kaldt vintervær denne uka kan ha ført til dannelse av nye svake lag høyt i snødekket. I så fall er lett å løse ut skred. Vær oppmerksom på faretegn som feks drønn i snøen.
Eldre vedvarende svake lag kreves det generelt stor tilleggsbelastning for å påvirke.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 25. april 2022

Forrige uke kom det 5-10 cm nysnø. Nede i dalene kan dette fortsatt ligge som løssnø, mens det har lagt seg som myk fokksnø i høyden. Et mildvær i midten av mars har ført til at det gamle snødekket er beskyttet av harde skarelag mange steder. Generelt er det lite snø.

12. og 13. april ble det observert svake lag av kantkorn over/under skarelag nordøst i regionen. 16. april ble det observert begynnende kantkorn under fersk fokksnø. Svake lag av kantkorn har likevel usikker utbredelse, og fravær av faretegn tyder på at lagene er vanskelige å påvirke. Svake lag dypere ned i snødekket og langs bakken er svært vanskelige å påvirke grunnet hard overliggende snø.

Små skred har løsnet i nærheten av bart fjell i soleksponert terreng.

Fjellvær

Mandag 25. april 2022

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra nordøst. -20 °C til -16 °C på 700 moh. Delvis skyet. Litt nedbør lengst vest i regionen.

Tirsdag 26. april 2022

Ingen nedbør av betydning. Stille/svak vind fra nordøst. -27 °C til -17 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS